SEMINÁŘ V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ VYVOLAL ZÁJEM O POZEMKOVÉ ÚPRAVY

15.12.2019

V průběhu celého roku se vedení APG a skupina pozemkové úpravy snažili o posílení finančních prostředků na pozemkové úpravy. Tento proces cíleně vyvrcholil ke konci roku před projednáváním vládního návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2020, a to uspořádáním odborného semináře v Poslanecké sněmovně, o čemž jsme vás již informovali.

Jsme potěšeni, že seminář vyvolal zájem o problematiku pozemkových úprav a po jeho skončení jsme zaznamenali velkou podporu ze strany poslanců i na půdě ministerstev.

Na konci listopadu proběhlo v Poslanecké sněmovně druhé čtení návrhu Státního rozpočtu. V rámci čtení několik poslanců předložilo pozměňovací návrhy na navýšení financí na pozemkové úpravy, a to v celkové výši 1,7 miliard korun. Vzhledem k tomu, že všechny pozměňovací návrhy přišly ze strany opozičních poslanců, nepodařilo se je prosadit, protože závěrečné hlasování je vždy svázáno koaličními dohodami.

Začátkem prosince předseda APG Ing. Hrdlička apeloval ještě na předsedu ZEV PS PČR Ing. Jaroslava Faltýnka, aby opravdu v zájmu naší krajiny podpořil pozměňovací návrhy a aby došlo k navýšení financí na PÚ. Pan předseda Faltýnek doporučil panu ministru Tomanovi, aby průběhu roku 2020 dále posiloval oblast pozemkových úprv. Navíc při hlasování o státním rozpočtu bylo přijato celou Sněmovnou doprovodné usnesení, které žádá vládu ČR, aby v průběhu roku 2020 posílila rozpočet ministerstva zemědělství za účelem financování opatření, které souvisejí s klimatickou změnou. Tím se mají mimo jiné na mysli opatření související se zadržováním vody v krajině, tedy i oblast pozemkových úprav.

Velmi podrobný přehled pro vás vypracoval Ing. Lubor Pekarský, člen dozorčí rady, a můžete si jej přečíst zde.

zobrazit Všechny zprávy