PODPIS PETICE VRAŤME ŽIVOT DO KRAJINY

19.5.2019

Předseda představenstva APG Martin Hrdlička připojil svůj podpis pod petici, adresovanou ministru zemědělství. Signatáři petice žádají ministra, aby se z titulu své funkce zasadil o zdravé zemědělství v České republice a v celé Evropě.

V petici se mimo jiné píše:

Zasaďte se, prosím, o to, abychom 58 miliard € (1450 miliard Kč), které každoročně putují do evropského zemědělství, využívali skutečně moudře.

Žádáme Vás, abyste prosazoval na evropské úrovni:

  • aby 50 % prostředků z I. i z II. pilíře Společné zemědělské politiky směřovalo na ochranu přírody a klimatu — jen tak dostanou hospodařící subjekty a vlastníci půdy jasný signál, kam směřovat své hospodaření,
  • aby 15 miliard € ročně bylo již na evropské úrovni určeno výhradně na ochranu živé přírody, tj. na hospodaření podporující ohrožené druhy organismů a cenné biotopy,
  • aby každý, kdo čerpá prostředky ze Společné zemědělské politiky, důsledně dodržoval environmentální legislativu (včetně předpisů týkajících se ochrany přírody, půdy, vody) a aby v tomto směru existovala odpovídající kontrola s jasnými a důraznými sankcemi.

Žádáme Vás také, abyste zajistil takové nastavení zemědělských dotací v České republice, které bude brát v úvahu proměnlivé místní potřeby a podmínky a které povede k:

  • vytvoření přírodních prvků na alespoň 10 % zemědělských ploch ve všech typech krajiny, které budou bez použití chemických přípravků sloužit jako útočiště zvěře, ptáků, hmyzu (opylovačů) i původních planých rostlin,
  • cílenému zlepšení podmínek pro vzácné a mizející druhy organismů zemědělské krajiny,
  • dlouhodobému zachování kvality zemědělské půdy, se zvláštním zřetelem na zvýšení množství vody zadržované v půdě,
  • zmenšení souvislých ploch jedné plodiny na nejvýše 20 ha a k rozčlenění větších lánů cestami, biopásy, alejemi, větrolamy a dalšími prvky rozptýlené zeleně, včetně účinných protierozních opatření.
zobrazit Všechny zprávy