PLATFORMA NA POMOC VENKOVU

10.9.2018

Asociace podnikatelů v geomatice vyjádřila jednoznačnou podporu pro vznikající společnou platformu na pomoc venkovu, kterou v polovině srpna 2018 společně oznámily Ministerstvo zemědělství a Svaz měst a obcí ČR. APG je připravena konkrétně spolupracovat, zejména při konzultacích pro efektivní pozemkové úpravy, které jsou ve společném vyjádření uvedeny jako osvědčený nástroj.

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ČR

Ministr zemědělství Miroslav Toman a předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl se dnes shodli na založení platformy na pomoc venkovu. Projednali spolupráci a možnost pomoci z resortu zemědělství. Jde především o zajištění služeb, obchodu, zaměstnanosti, celkového rozvoje obcí, obslužnosti a společenského i kulturního zázemí, které budou směřovat k udržení obyvatel na venkově. Důležitá je i péče o krajinu s řešením aktuálních výzev, jako je sucho či efektivní pozemkové úpravy.

Současný venkov potřebuje motivaci i konkrétní podporu tak, aby lidé měli zájem zde nadále žít, aby zde nacházeli práci, ale i možnost zábavy a trávení volného času. I v dalším programovém období Společné zemědělské politiky bude možnost přispět na rozvoj těchto aktivit z resortu v předpokládané částce 3 až 3,5 miliard korun a je naším zájmem, aby lidem žijícím na venkově tyto peníze přinesly konkrétní pomoc. Při jednání jsem se přesvědčil, že nám jde o společný záměr. Tím je živý venkov a živá krajina,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ve shodě tedy vznikl záměr ustanovit takovou platformu, která určí aktuální priority a zároveň systémové nástroje. Ty pomohou venkovu k opětovnému získání důstojného místa pro život obyvatel. Platforma vznikne společně s dalšími partnery, například s Ministerstvem pro místní rozvoj a univerzitami.

Svaz měst a obcí bere nabídku Ministerstva jako výzvu a je připraven zpracovat harmonogram činností a finančních nároků tak, aby došlo k účinným změnám našeho venkova i krajiny. Za zásadní považuji aktuální téma zajištění dostupnosti prodejen a služeb, nabídky zaměstnanosti, ale i koncepční boj se suchem, například prostřednictvím pobídek k výstavbě zádržných rybníků, aby se pomohlo lidem i krajině. Lze využít také již osvědčený nástroj pozemkových úprav nastavený tak, aby v maximální možné míře vyhovoval potřebám obcí a lidí zde žijících,“ uvedl předseda Lukl.

zobrazit Všechny zprávy