APG SE STALA ČLENEM SVAZU PODNIKATELŮ VE STAVEBNICTVÍ

5.12.2018

Asociace podnikatelů v geomatice se stala členem Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

O SVAZU PODNIKATELŮ VE STAVEBNICTVÍ

Svaz podnikatelů ve stavebnictví byl založen v roce 1990 jako významná součást nově strukturované české společnosti. Období po listopadu 1989 znamenalo nejen obnovu demokracie v naší zemi, ale i start k tržnímu hospodářství, k liberalizaci, ke konkurenci. Cílem svazu bylo od samého počátku koncipovat a prosazovat potřeby a zájmy stavebního odvětví, zejména proto, že stavebnictví nebylo v té době adekvátně organizačně řízeno. Výstavba a stavebnictví je sektorem průřezovým, víceodvětvovým, a neměl v politické sféře partnera jednoznačně zodpovědného za investiční rozvoj státu, s kompetencemi v exekutivě, v legislativě, ve vědě, výzkumu a technické politice a později i ve vazbě na Evropskou komisi.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví navazuje na téměř století staré svazové činnosti, jejichž začátky se datují do doby bezprostředně po vzniku samostatné Československé republiky. Již tehdy se začaly sdružovat odborné cechy a spolky stavitelů, které cítily potřebu vzájemné výměny informací a potřebných zkušeností. Jejich snahy však zanikly během totalitního období 20. století. Jakmile došlo ke změně politického a společenského režimu, svazová tradice byla rychle obnovena.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví se stal vrcholným představitelem českého stavebnictví, který garantuje zastupování oboru na nejvyšší úrovni. Stal se uznávaným zástupcem zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice. Napomáhá při stabilizaci stavebního trhu jednáním s vládou, parlamentem a politickou reprezentací o vytváření finančních zdrojů ze státního rozpočtu a z evropských fondů, které jsou určené pro veřejné investice. Je spolutvůrcem připomínek k zásadním dokumentům bytové politiky i dopravní infrastruktury, aby byla vytvářena koncepce a strategie dalšího rozvoje a stabilizována jejich finanční zajištěnost.

Svaz hájí oprávněné zájmy svých členů a usiluje o příznivé podnikatelské prostředí v legislativě a hospodářské politice. Vstupuje do tvorby zákonů spoluúčastí svých členů a expertů a je připomínkovým místem nových návrhů legislativních změn ve stavebním podnikání i v sociální oblasti. Prezentuje názory a požadavky stavebnictví na tiskových konferencích i v mediálních prostředcích, s nimiž udržuje rozsáhlou spolupráci.

zobrazit Všechny zprávy